Белгия е най-големият източник на бойци от Европа в Сирия
Белгия е най-големият източник на бойци от Европа в Сирия / ThinkStock/Getty Images

Най-много французи, германци и британци има сред чуждестранните бойци от европейски държави в редиците на сирийските бунтовници, но от Белгия идват най-много хора като процент от населението, показва холандско проучване, цитирано от Ройтерс.

Участието на европейци в сражения на страната на ислямистки групировки в Сирия и Ирак от години буди сериозна тревога за сигурността в Европа. Завърнали се бойци бяха замесени в нападения в Париж и Брюксел през последните 18 месеца, включително атентатите в белгийската столица през март.

Ислямска държава призова към джихад след атентатите в Брюксел

Според изследването, подготвено от Международния център за борба с тероризма в Хага, страните от Европейския съюз не бива да проявяват незаинтересованост към заминаването на техни граждани, които отиват да се бият в Близкия изток - даже и държавите, при които това движение е незначително.

"Много терористични организации целят да подкопаят толерантните и плуралистични общества, основаващи се на върховенството на закона", се казва в проучването.

"Изглежда, че тази опасност не се признава и липсват подходящи политики за противодействие срещу нея", заявяват изследователите.

Общо 4294 европейци са отишли да се бият в Сирия. От тях 30% са се върнали, а за 14% е потвърдено, че са мъртви. Около 17% са били жени, а 23% са приели исляма. Повечето са дошли от градски райони или от околностите на големи градове на континента.

Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Брюксел

Данните показват, че от Белгия, където са живели извършителите на нападенията в Париж през ноември и в Брюксел миналия месец, са заминали 41 бойци на 1 милион жители, което прави страната най-големият източник на бойци на глава от населението. Само 18% от тях са се върнали, докато при заминалите от Дания бойци този дял е 50 на сто. По-нататък като източник на бойци на глава от населението се нареждат Австрия и Швеция.

В абсолютни числа Франция е на първо място като източник на хора, заминали да се бият за групировката "Ислямска държава". Според проучването техният брой е над 900. От Германия и Великобритания също са заминали много бойци.

Източноевропейските страни, в които няма голяма имиграция, а мюсюлманското население е малобройно, са били източник на сравнително малко бойци. Изследователите не са могли да намерят данни за Гърция и Унгария.

Източник: БТА