Белгийските специални части нахлуха в арабския квартал Моленбек
Белгийските специални части нахлуха в арабския квартал Моленбек / БГНЕС

Белгийските специални части, разположени от предиобед в квартал "Моленбек" в Брюксел, предприеха щурм, съобщават местни медии. Полицията призова телевизиите да прекратят предаването на картина на живо от мястото на събитията "в интерес на всеобщата сигурност".

Предполага се, че операцията е насочена към задържането на Салах Абдесалам, обявен за издирване в събота след атентатите в Париж. Абдесалам е наел автомобила, използван за удара по концертната зала "Батаклан" във френската столица.

По-рано днес телевизия Ер Те Ел съобщи, че Абдесалам е бил задържан "жив и без да окаже съпротива" в "Моленбек", но тази информация бе отречена от прокуратурата.

Вестник "Дерниер йор" съобщава, че Абдесалам - френски гражданин, роден и израснал в "Моленбек" - е бил приятел от детинство с определяния за "мозък" на атаката в Париж от петък Абделхамид Адауд. Абдесалам е работил в градския транспорт на Брюксел.

Междувременно бе получен сигнал за бомба в района на институциите на ЕС в Брюксел. Районът е отцепен от полиция, на мястото пристигнаха екипи за обезвреждане на взривни устройства. Уточнява се, че става дума за "съмнителен автомобил с френска регистрация".

Петима задържани в Брюксел за съпричастност с атентатите в Париж

Петима души бяха задържани при полицейска операция в квартал "Моленбек" в Брюксел в събота. По думите на кмета Франсоаз Шепманс задържаните са участници в терористична "клетка".

В събота вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон заяви, че лично се заема с въвеждането на ред в "Моленбек", известен от години като гнездо на терористи и престъпност. Темата е особено чувствителна в Белгия, тъй като от години е обществена тайна, че властите избягват да се намесват в живота на квартала, населен главно с араби.

Източник: БТА