/ БТА
Белгийската полиция ще използва примамки за крадците на велосипеди, съобщиха местни медии. По официални данни в страната, където придвижването с колело е широкоразпространено, годишно полицията получава по около 30 000 жалби за откраднати велосипеди, предава кореспондентът на БТА  Николай Желязков.

Според министъра на правосъдието Пол ван Тихелт броят на задигнатите двуколки е много по-голям. Полицейските примамки ще бъдат въведени първо в Гент и ще представляват обикновени на външен вид велосипеди, снабдени с незабележимо за крадците устройство за проследяване.

Новият подход става възможен с промени в законодателството, което досега разглеждаше възможностите за проследяване на превозно средство само по разследвания за организирана престъпност. Досега тези методи влизаха в рамката на "специалните разузнавателни средства". Със законодателните промени прилагането на проследяване е улеснено, а за извършителите се предвиждат глоби до 400 евро, ако бъдат платени при установяването на кражбата.
кор. на БТА Николай Желязков