работна седмица
работна седмица / iStock/Getty Images
Белгия може да премине към четиридневна работна седмица и правителството обсъжда по-широки реформи на пазара на труда.

„Кризата с коронавируса коренно промени начина ни на работа“, заяви говорител на белгийското министерство на икономиката и труда пред „Политико“. „Идеята е да се даде на работника по-голяма гъвкавост да организира работната си седмица.

Испания експериментира с 4-дневна работна седмица

По-голямата гъвкавост в работното време може да намали броя на работните дни седмично от пет на четири. В белгийското предложение броят на работните часове ще остане същият. За да получат допълнителен почивен ден, служителите ще трябва да работят около 9,5 часа на ден, като се предполага, че натовареността на пълен работен ден е от 38 до 40 часа седмично.

Според говорителя консенсусът по предложението нараства сред седемпартийното коалиционно правителство на Белгия. След като федералното правителство се ангажира с предложението, ще бъде съставена по-подробна концепция. „Трябва да се даде повече яснота в неделя или понеделник по отношение на предложението“, каза говорителят.

Рамката за четиридневната работна седмица ще бъде създадена заедно с представители на индустрията и синдикатите. След това планът може да влезе в белгийско законодателство, въпреки че процесът може да отнеме поне шест месеца.

Най-големият германски синдикат иска 4-дневна работна седмица

Дискусиите за намаляване на броя на работните дни седмично набираха все по -голяма скорост през последните години. Мащабен опит от 2015 до 2019 г. за по-кратка работна седмица в Исландия, без намаляване на заплащането, показа, че производителността остава същата, а работниците са излагани по-малко на стрес и прегаряне.

През март 2021 г. испанското правителство се съгласи да започне процес на пробен период за четиридневна работна седмица.
Белгийското правителство заяви пред Euronews, че „няма намерение“ да прави четиридневната работна седмица задължителна.
БГНЕС