Светлана Алексиевич
Светлана Алексиевич / Gulliver/Getty Images, архив
Беларуската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобеловата награда за литература за 2015 г., е призована за разпит от държавната следствена служба по криминално дело срещу опозиционния Координационен съвет. Това съобщи днес пресслужбата на съвета, създаден от опоненти на президента Александър Лукашенко след спорното му преизбиране на 9 август, породило масови антиправителствени демонстрации в Беларус, предаде Ройтерс.

Според Ройтерс Алексиевич, която е член на ръководството на Координационния съвет, ще бъде разпитана утре в Беларуския следствен комитет, предаде ТАСС. Създаването на опозиционния Координационен съвет на 14 август бе по инициатива на кандидата за президент на Беларус Светлана Тихановска. Тя не призна обявените от ЦИК резултати от вота, според които Лукашенко е преизбран с 80,10 на сто, а тя има едва 10,12 процента. На 11 август Тихановска избяга в Литва. Преди това от щаба на обединената опозиция съобщиха, че в съвета ще влязат 70 човека и задачата му е да осигури предаването на властта.

В четвъртък миналата седмица главната прокуратура на Беларус започна наказателно дело за призиви за завземане на властта. Двама членове на ръководството на опозиционния съвет - Олга Ковалкова и Сергей Дилевски - бяха задържани днес от милицията за организирането на неразрешен митинг.
БТА