Полша Беларус граница мигранти
Полша Беларус граница мигранти / БТА
Беларус обвини полските сили, че са стреляли на общата им граница, за да принудят мигранти да напуснат територията на Полша. Минск определи това като "опасна провокация" в момент на нарастващо напрежение между двете страни, отбелязва Франс прес.

"Напоследък има няколко инцидента, при които полски войници отвеждат чужденци на границата с Беларус и ги принуждават да преминат през порта, предназначена за животни", заявиха в Telegram беларуските граничари от КГБ.

Беларус обвини полски хеликоптер Ми-24 в нарушаване на държавните граници (ВИДЕО)

"И за да сплашат тези хора, полските военни насочиха оръжията си към бежанците и стреляха над главите им", добавиха те.

Според представителите на Минск "използването на оръжие от чуждестранни военни на границата представлява изключително опасно начало на граничен конфликт".
Беларус е обвиняван от години, че насърчава незаконната миграция към Европейския съюз, за да окаже натиск над Полша и съседните балтийски държави.

От своя страна, Минск твърди, че тези европейски държави се отнасят брутално и унизително към онези, които се опитват да преминат границата.

Полша и балтийските републики поискаха Беларус да изгони „Вагнер“


След началото на руското нападение над Украйна през февруари 2022 г. напрежението между Беларус и нейните съседи се увеличи мнократно, като беларуските власти обвиняват Варшава в подготовка на военни провокации.

Беларуският КГБ съобщи също и за задържането на диверсанти, вербувани от украинските служби за сигурност. Те е трябвало да извършат атентати с експлозиви срещу жп линии. Били са разбити три групи според изявлението, цитирано от ТАСС.