Беларус насрочи парламентарни избори за 28 септември
Беларус насрочи парламентарни избори за 28 септември / netinfo

Беларус насрочи за 28 септември следващите избори за парламент, в който в момента опозицията не разполага с депутатски места, предаде Ройтерс.

Президентът Александър Лукашенко обеща честни избори, за да докаже, че Беларус е демокрация. Либерали и националисти от опозицията заявиха, че дори опозиционни кандидати да спечелят места в парламента, в Беларус надали ще настъпи голяма промяна.

След издаването на президентския указ за определяне на датата за изборите Лукашенко заяви, че те ще премахнат всякакви съмнения, че в Беларус основните права се спазват. "Искаме да покажем на Запада и на Русия как се правят избори", заяви той пред в. "Комсомолская правда", цитиран от официалната агенция БЕЛТА и БТА. Искаме да направим открити и демократични избори, така че никой да не ни критикува и да кажем: "Какво повече искате от Беларус?", допълни президентът.

Миналия месец Лукашенко заяви, че ще е добре за имиджа на Беларус в парламента да има представители на опозицията, но изрази съмнение, че опозиционните партии ще спечелят достатъчно гласове. Секретарят на беларуската ЦИК заяви, че според нови разпоредби опозицията ще може да участва в работата на комисията.