Бедствено положение в Страната на баските заради наводненията
Бедствено положение в Страната на баските заради наводненията / снимкa: БГНЕС

Икономическата столица на Страната на баските, Билбао, беше обхваната от големи наводнения и в цялата област е обявено бедствено положение заради преливането на реки, съобщи Испанското национално радио, цитирано от БГНЕС.

Кметството на Билбао помоли гражданите да проявяват голяма бдителност и призова родителите да потърсят децата си в училище, съобщи радиото. Министерството на вътрешните работи в автономната област съобщи в комюнике, че е задействало план за спешни действия във връзка с наводненията заради "преливането на някои реки и прогнозите за следващите часове". Автомагистрала А-8, водеща към съседната област Кантабрия, беше затворена заради свлачище, заявиха властите в Страната на баските.

Наводненията са следствие от мощната буря Клаус, която връхлетя през уикенда Южна Европа и взе 28 жертви в Испания, Франция и Италия. 11 души са загинали във Франция. 14 са жертвите на бурята в Испания и трима в Италия. Във Франция бурята, която помете югозападната част на страната, е нанесла щети за "повече от 600 милиона евро", сочат първоначалните данни на Френската федерация на застрахователните дружества, публикувани днес.