Баварският премиер Маркус Зьодер
Баварският премиер Маркус Зьодер / Gulliver/Getty Images
Германия трябва да вземе ключови решения спрямо дебата за масовата миграция, надвиснал над политиката на ЕС, пише баварският премиер Маркус Зьодер в статия, публикувана във в. "Велт" по случай сто дни от идването му на власт в германската провинция, предаде ДПА.

Прага ще затвори границите си за мигранти, ако и Германия и Австрия го сторят
 
Консервативният лидер подлага на остра критика политиката на отворените врати към имигрантите, възприета от канцлерката Ангела Меркел през 2015 г. и заявява: "Германия е на кръстопът". Зьодер отбелязва, че за първи път в съвременна Германия се е появила демократично легитимирана сила - "Алтернатива за Германия" - намираща се по-дясно в политическия спектър от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неговия Християнсоциален съюз (ХСС), базиран в Бавария.

Юнкер свиква среща за миграцията с участието на 8 държави, сред които и България
 
Според Зьодер, съюзът между ХДС и ХСС трябва да отговори на ключовия въпрос дали има силата в дългосрочен план да "направи трайно предложение на тези, които са разтревожени, които искат силна държава, защита за Европа, както и тези, на които е скъпа собствената им културна идентичност".
БТА