Баумгартнер спира с екстремните дейности
Баумгартнер спира с екстремните дейности / снимка: Reuters

Австрийският спортист Феликс Баумгартнер, първият и единствен досега парашутист преминал звуковата бариера, съобщи, че ще спре екстремните си дейности. Официално съм "пенсиониран" от длъжността луда глава", каза той на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, с когото разговаря за скока си на 14-ти октомври от рекордната височина от малко над 39 000 метра в небето на американския щат Ню Мексико.

Бан Ки-мун каза на Феликс Баумгартнер, че е гледал прякото предаване по телевизията на неговия скок като милиони други хора и го нарече "най-смелия мъж на света".

Парашутистът добави, че сега ще се съсредоточи върху това да стане пилот на хеликоптер като пенсионна дейност. По повод скока си парашутистът каза, че не е получил никаква рана или травма. Той обаче не препоръчва да го имитират. "Вярвайте ми, беше много трудно", заяви австриецът.

Световноизвестният австрийски търсач на силни усещания няма нищо против да продължи като инструктор по скайдайвинг. На среща с генералния секретар на ООН той предложи на Бан Ки-мун да стане първият му клиент, предаде ИТАР-ТАСС.

Излязъл пред журналистите, събрали се пред кабинета му за протоколни снимки, Бан Ки-мун призна, че никога не е скачал с парашут, съобщава БТА. Рекордьорът незабавно отвърна: "Ето ви една уникална възможност - готов съм да ви уча на скайдайвинг".

Предложението на австрийския спортист не събуди обаче особен ентусиазъм у 68-годишния административен шеф на ООН. Вместо да склони, той отговори, че Баумгартнер според него е "най-смелият човек на Земята".

Бан Ки-мун призна, че миналата седмица наред с милионите телевизионни зрители е следил със затаен дъх скока на Баумгартнер от стратосферата - от височина над 39 километра. Австриецът подобри три световни рекорда в Ню Мексико, САЩ - за скок от най-голяма височина, най-дълго свободно падане без парашут (36 529 метра) и най-бързо падане по време на скок (1342,8 километра в час). "Мислех, че сърцето ми всеки момент ще спре", сподели впечатления генералният секретар на ООН.