Башар Асад няма да преговаря с въоръжените бунтовници
Башар Асад няма да преговаря с въоръжените бунтовници / снимки: Gulliver/Getty Images

Сирийският президент Башар ал Асад заяви в интервю за германското списание „Шпигел”, че няма да преговаря с бунтовниците, докато те не сложат оръжие, и каза, че най-силният му съюзник - Русия, повече от всякога подкрепя правителството му, предаде Ройтерс.

В голямо интервю, публикувано днес, Асад казва, че не вярва, че конфликтът в страната му може да се реши чрез преговори с бунтовниците. Тези негови коментари може да разсеят надеждите на някои западни сили за политическо решение на кризата, отбелязва Ройтерс.

Асад казва, че американският президент Барак Обама „няма и намек за доказателство”, че сирийското правителство е използвало химически оръжия. „Той няма какво да предложи, освен лъжи”, заявява сирийският президент, говорейки за Обама. Асад нарича Русия „истински приятел” на Сирия, изтъква, че руснаците „много по-добре разбират какво всъщност се случва в Сирия”, че Русия е много по-независими от европейските страни, където всички до голяма степен се ориентират по САЩ.

По думите на Асад Путин е твърдо решен да подкрепя сирийското правителство. Той знае от личен опит, от собствената си битка с тероризма в Чечения какво преживяваме тук, заявява сирийският ръководител, предава БТА. Той казва, че не се страхува за съдбата си и затова и той, и семейството му са останали в Дамаск през тези две и половина години на конфликта, заявява, че сирийците го подкрепят, виждайки опустошението, причинено от бунтовниците.

Башар Асад няма да преговаря с въоръжените бунтовници
netinfo


В Сирия ще има президентски избори два месеца преди изтичането на мандата му през август догодина, казва Асад и добавя, че още не е решил дали да се кандидатира. Ако народът не ме иска повече, няма да се кандидатирам, уверява той. Асад признава, че правителството му вероятно е допуснало грешка, когато в началото жестоко е потушавало недоволството, но добавя, че държи на решението си „да се бори с тероризма, за да защити страната си”. Повтаря познатото си становище, че сирийската криза е предизвикана от външни сили и по-специално от бойци на Ал Кайда, говори за финансовата помощ на Саудитска Арабия и Катар, за логистичната подкрепа от страна на Турция, благодарение на които, както казва, конфликтът продължава.

Според него в Сирия режимът се бори с бойци на Ал Кайда от 80 страни, с десетки хиляди бойци.