Башар Асад назначи нов премиер на Сирия
Башар Асад назначи нов премиер на Сирия / снимка: Reuters

Сирийският президент Башар ал Асад възложи на министъра на земеделието и аграрната реформа Рияд Фарид Хиджаб да състави ново правителство след парламентарните избори миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Ройтерс съобщи по-рано, че Хиджаб е бивш земеделски министър.

Новият премиер е член на управляващата партия Баас. Хиджаб заменя на поста Адел Сафар, който бе назначен през април миналата година - малко след началото на бунта срещу режима на Асад.

Сирийският президент приветства парламентарните избори, произведени на 7 май, като пример за провежданите от него реформи. Опозицията обаче бойкотира изборите, тъй като според нея те са били режисирани с цел засилване на контрола на Асад над властта.

Парламентът в Сирия на практика само утвърждава решенията, взимани от режима, посочва АП. Реалната власт в страната е в ръцете на президента и ограничен кръг негови съветници.

Продължаващото насилие в Сирия е взело вчера най-малко 55 жертви, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права. Убити са били 26 военни, 19 цивилни и 10 бунтовници, съобщи базираната във Великобритания сирийска опозиционна организация.

Центърът съобщи за ожесточени боеве през нощта между армията и бунтовници в Дамаск и предградия на сирийската столица. Според него опозиционните бойци нанасят все по-тежки загуби на правителствените сили, които са загубили през последната седмица близо 170 души, посочва БТА.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи за сражения през нощта на още редица места в страната, при които са били убити най-малко двама цивилни.

Един ливанец е бил убит, а двама - ранени, при престрелка на сирийско-ливанската граница, предаде Ройтерс, като се позова на представители на ливанските сили за сигурност. Престрелката избухнала, след като сирийските граничари пресекли пътя на контрабандисти на оръжие, които влизали в страната от Ливан.

Режимът на Башар Асад твърди, че през ливанската граница в страната са вкарвани бойци и оръжия за нуждите на бунтовниците. Ливанци обвиняват сирийската армия, че нееднократно е навлизала на ливанска територия.