Барзани: Докладът на комисията Бейкър-Хамилтън е неуместен
Барзани: Докладът на комисията Бейкър-Хамилтън е неуместен / netinfo

Президентът на Кюрдския автономен район Масуд Барзани нарече доклада на американска комисия Бейкър-Хамилтън "нереалистичен и неуместен", предаде Франс прес.

"В никакъв случай няма да се придържаме към препоръките в този доклад", се казва в изявление на кабинета на Барзани, публикувано днес.

"Въпреки че сме признателни на президента Буш и неговата администрация за свалянето на режима на Саддам и за усилията им да изградят нов Ирак, ние смятаме, че повечето от препоръките в доклада на "Групата за проучване на Ирак" са нереалистични и неуместни", се казва в изявлението на Барзани.

Масуд Барзани критично оцени факта, че авторите на доклада никога не са посещавали Кюрдистан докато 9 месеца са подготвяли препоръките си.

"Докладът е в противоречие с това, което ни каза Бейкър по телефона преди два дни, а именно, че в него се взима предвид специалният статут на Кюрдистан", подчерта кюрдският лидер.

В доклада се препоръчва да се забави прилагането на член 140 от иракската конституция, предвиждащ референдум за бъдещето на богатия на петрол район на Киркук, за който претендират кюрдите.

"Всяко подобно забавяне ще има сериозни последствия и няма да бъде прието от кюрдския народ", се казва в изявлението на Барзани.