Барозу: Украйна остава стратегически партньор за ЕС
Барозу: Украйна остава стратегически партньор за ЕС / Reuters

Украйна остава стратегически партньор за Европейския съюз - това увери в Киев, на срещата на върха между ЕС и Украйна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза, че Съюзът е готов да помогне на страната за демократичните реформи и изпълнението на редица проекти. В същото време той изрази неудовлетворение, че бившата съветска република не осъществява в пълна степен обещаните реформи.

Високопоставени представители на ЕС пък поискаха от бившата съветска република да бъде надежден партньор в снабдяването на Европа с газ след спора с Русия преди една година, довел до прекратяване на доставките, предаде Ройтерс. "Поискахме от ангажираните страни да решат двустранните си проблеми и да бъдат предвидим доставчик на енергия", заяви шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Надявам се, че президентските избори в Украйна през януари 2010 г. ще протекат честно, демократично и прозрачно, призова Барозу, цитиран от Българската телеграфна агенция. Той наблегна и на необходимостта страната да възстанови сътрудничеството с Международния валутен фонд (МВФ). Европейският съюз очаква да сключи споразумение за асоцииране с Украйна през 2010 г., посочи още Барозу.

Украинският президент Виктор Юшченко пък подчерта, че евроинтеграционният курс на страната му няма да се промени след изборите, "независимо от каквито и да били вътрешни трудности". "Тези вътрешни проблеми са краткотрайни", увери той и даде да се разбере, че Украйна ще се стабилизира политически, ще извърши ефективни икономически реформи и ще води стриктна финансова политика.