Барозу призова полските консерватори да защитят Евроконституцията
Барозу призова полските консерватори да защитят Евроконституцията / netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу призова управляващите в Полша консерватори да застанат "на активна и положителна" позиция спрямо Европейската конституция, съобщи Ройтерс.

На пресконференция във Варшава заедно с полския президент Лех Качински и премиера Ярослав Качински, Барозу подчерта, че Европа трябва да промени начина, по който взема решения и да изработи обща политика в сферата на енергийните ресурси и търговията.

И двата проблема са приоритетни за Варшава, посочва Ройтерс. Двете най-големи бивши социалистически страни, които се присъединиха към Европейския съюз - Полша и Чешката република, са сред най-активните критици на сегашния проект за европейска конституция заради опасенията им, че текстът предвижда прекалено висока степен на интеграция между 27-те страни членки.

"За Полша е от жизненоважно значение да играе положителна и конструктивна роля в търсенето на решение на институционалните проблеми", подчерта Барозу.

Лех Качински призна, че Полша се отнася скептично към текста на сегашния проект за европейска конституция. Той обаче обеща, че "Полша ще участва активно в дискусиите по европейския договор".

Полша се готви да направи предложения за промени в проекта за европейска конституция, които включват и промени в действащата в ЕС система за гласуване, а това може да предизвика реакция от страна на Германия. Възраждането на процеса на приемане на европейския договор е основната цел на канцлера Ангела Меркел за периода на германското ротационно председателство на ЕС.