Барозу приветства България с приемането й в Евросъюза
Барозу приветства България с приемането й в Евросъюза / netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу приветства България с приемането й в Европейския съюз. Поздравлението бе разпространено в 00.00 часа брюкселско време от Аудиовизуалната служба на Европейската комисия в програмата й "Европа чрез спътник", предназначена за използване от радио и телевизионните програми във всички страни на Европейския съюз.

Днес е ден да празнуваме. Празнуваме едно много важно събитие в историята на Европа - присъединяването на България и на Румъния към Европейския съюз. И бих искал да ви изпратя, в България, послание от страна на Европейската комисия, започва приветствието си Жозе Мануел Барозу.

Посланието ми е преди всичко послание на поздравление. Защото това голямо историческо постижение стана възможно само благодарение на усилията на българския народ. Вашата страна премина през впечатляващ процес на реформи, което не беше възможно преди десетилетие. Вашите усилия показват силно желание за свобода и демокрация, както и привързаност към европейското семейство и нашите общи ценности, обръща се председателят на Европейската комисия към българите.

Зная, че със сигурност не винаги е било лесно да се изпълняват реформите, изисквани от стриктните правила на Европейския съюз. Усилието обаче си струваше. И това усилие бе важно не само, за да се удовлетворят институциите в Брюксел. То бе важно и заради собствените интереси на България, за да се укрепи демокрацията, да се модернизира страната, нейната юридическа система да стане по-независима и по-справедлива, изтъква той.

Това е важно, но мога да ви кажа, че още по-важна е идеята за солидарност. Европейският съюз наистина показва солидарност с България чрез щедрата си подкрепа по линия на структурните фондове, на земеделските фондове. Тази солидарност ще ви позволи постепенно да постигнете жизнените стандарти в Европейския съюз, уверява българите Жозе Мануел Барозу.

Сега, с приемането на България и на Румъния, 30 милиона души се присъединяват към нас, за да се образува съюз с близо половин милиард граждани. Европейския съюз е вече най-големият търговски партньор в света. Ние предоставяме много възможности - на нашите народи, на бизнеса. Обединени в различието - това е мотото на разширения Европейски съюз. Като приветстваме двете нови страни в нашето семейство, ние знаем, че нашата култура и нашето историческо наследство ще се обогатят, че нашите взаимни връзки и нашите икономики ще бъдат усилени. Накратко, присъединяването на България, както и на Румъния, ща направи нашия съюз по-силен, изтъква той.

Добре дошли в Европейския съюз, завършва на български език приветствието си към България председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.