Барозу отново разкритикува Германия
Барозу отново разкритикува Германия / netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отново разкритикува възгледите на Германия за реформите в енергийния сектор в Европейския съюз, предаде ДПА.

В интервю за германския всекидневник "Велт" Барозу заяви, че Берлин изглежда не е доволен от обещанията за реформи на енергийния пазар, които бяха дадени на срещата на върха на ЕС по-рано тази година.

"При германското председателство на ЕС срещата на върха през март прие да се създаде общ енергиен пазар. Бе постигнато единодушие, че енергийното производство трябва да се отдели от мрежите за доставка", посочва Барозу.

Когато ЕК представи своите препоръки, "в Германия и други страни се чуха критики", отбелязва той.

"След усилията на германското председателство ще е непонятно, ако се появи "постпредседателски синдром". Аз обаче вярвам, че това няма да се случи и Германия ще представлява своите национални интереси в рамките на европейска перспектива", казва Барозу.

На 8 октомври белгийският вестник "Стандард" публикува обширно интервю с Барозу, в което председателят на ЕК обвини Германия в "непоследователно" поведение по отношение на ЕС.

Думите му разочароваха някои германски медии. Правителството в Берлин се опита да омаловажи критиките, като заяви, че отношенията между Барозу и канцлера Ангела Меркел са изключителни.