Барозу очаква ЕС да разполага с нов договор през октомври
Барозу очаква ЕС да разполага с нов договор през октомври / netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу очаква Европейският съюз да разполага с нов договор през октомври. Барозу подчерта, че комисията ще подкрепи с всички възможни средства амбицията на ротационното португалското председателство на Европейския съюз да постигне тази цел.

Имаме нужда от нов договор за Европейския съюз, от договор, който дава резултати. Европейският съюз трябва да модернизира работата и институциите си, след като вече 27 страни членуват в него, заяви той на пресконференция в Страсбург, където е по традиция с Европейската комисия за редовна сесия на Европейския парламент.

Пресконференцията бе предавана на живо по видеовръзка между Брюксел и Страсбург.

Жозе Мануел Барозу изрично припомни, че Португалия е получила одобрен с консенсус мандат за свикване на Междуправителствена конференция в Европейския съюз, която да приеме прокта за нов договор на съюза. В този проект има напредък в сравнение с предишни договори в ред области, каза той.

И даде примери: с приемането му ще се облекчат действията срещу престъпността и тероризма, ще се засили борбата срещу климатичните промени, страните в Европейския съюз ще могат да действат много по-единно в случай, че страна членка на съюза е атакувана от терористи или в случаи на големи природни бедствия.

С приемането на новия договор ще разполагаме с инструмент, който ще ни позволи да вървим напред в интерес на гражданите на Европа, изтъкна Барозу.

Без да споменава поименно Полша, която през последните дни отново изразява съпротива срещу приемането на нов договор, след като заради същия договор едва не провали Европейския съвет на високо равнище на 21 и 22 юни в Брюксел, председателят на Европейската комисия заяви:"Всички трябва да се съгласят, че договорът си е договор и трябва да приемат мандата за него, както бе одобрен от Европейския съвет".

Междуправителствената конференция изисква добри професионалисти, а не политически жестове. Политическите жестове правят новини по първите страници на вестниците, но често не вършат работа, каза Жозе Мануел Барозу.

Той припомни, че насрочената за 18 и 19 октомври в Португалия неофициална среща на Европейския съвет на високо равнище трябва да одобри проект за нов договор на Европейския съюз, предложен от Междупуравителствената конференция. Тази конференция трябва да се събере за пръв път на 23 юли.