Барозу готов да ръководи ЕК още един мандат, Германия го подкрепя
Барозу готов да ръководи ЕК още един мандат, Германия го подкрепя / БГНЕС

Жозе Мануел Барозу е готов да ръководи Европейската комисия още един мандат. Това стана известно след среща между него и премиера на Чехия Ян Фишер, чиято страна е председател на ЕС.

Разговорът им бе основно за подготовката на Европейския съвет - срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз, насрочена за 18 и 19 юни в Брюксел.

"Премиерът на Чехия постави въпроса дали приемам да ръководя Европейската комисия и през следващите пет години. Това за мен е чест и се съгласих", заяви Жозе Мануел Барозу пред журналисти след срещата.

По-късно Фишер разговаря и с германския канцлер Ангела Меркел относно решението на Барозу да се бори за преизбиране, информира БТА.

"Вече казахме, че Барозу се ползва с подкрепа, във всеки случай от моя страна, и сега ще чакаме да видим дискусиите с другите страни членки" на Европейския съюз, отбеляза Меркел. Тя обясни, че Германия се е споразумяла с останалите държави от Съюза да поддържат тесен контакт и да мислят заедно по въпроса.

Кандидатурата за председател на Европейската комисия трябва да бъде одобрена с консенсус от Европейския съвет.