Барозу: Европейският съвет реши дилемата на Кисинджър
Барозу: Европейският съвет реши дилемата на Кисинджър / cнимка: Reuters

Извънредният Европейски съвет "реши окончателно" дилемата на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на пресконференцията в Брюксел след края на съвета.

Думите на Барозу визираха прословутата забележка на Кисинджър "На кого да се обадя, ако искам да говоря с Европа?", намекваща за изключително сложната система на управление на ЕС с ротационно сменящи се председателства, и съответно, с постоянно сменящи се външнополитически представители. "Кисинджър бе държавен секретар на САЩ. Днес би му се наложило да набира само един телефонен номер - този на върховния представител за външната политика на ЕС - пост, на който бе избрана Катрин Аштън", посочи Барозу.

От своя страна, Катрин Аштън заяви, че за нея е "чест и привилегия" да заеме поста на върховен представител за външната политика на ЕС. "Аз бях първата жена, която стана представител на Великобритания в Европейската комисия, и първата жена, която стана комисар, отговарящ за търговията. Горда съм, че станах и първата жена, заела поста върховен представител за външната политика", посочи тя.