Барак Обама е личността на годината на „Тайм“
Барак Обама е личността на годината на „Тайм“ / снимкa: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама е "Личността на годината" в класацията на американското списание "Тайм", предадоха световните агенции.

Авторитетното издание похвали Обама за това, че е "открил и създал ново мнозинство, че е превърнал слабостта във възможност и че се е стремял, в условия на големи беди, да създаде един по-съвършен съюз (САЩ)".

"По същество той е едновременно печелившият и създателят на една своего рода нова Америка - нова демографски, нова в културно отношение Америка, на която той сега е символ", отбеляза редакторът на "Тайм" Рик Стенгъл.

Той получи престижното отличие за втори път след 2008 година, когато бе избран за първия чернокож президент в историята на Съединените щати.

Обама спечели при конкуренцията на съперници като Маляля Юсуфзай, 15-годишното пакистанско момиче, простреляно в главата от талибаните заради борбата си за правото на жените на образование, египетския президент Мохамед Морси, както и Бил и Хилари Клинтън, посочва БТА.

Списание "Тайм" присъжда наградата "Личност на годината" на хора или неща, които са повлияли най-много на културата или са имали най-силно присъствие в новините. Миналата година изданието отличи "Протестиращия" като признание за активистите от Арабската пролет.