Барак Обама е кандидатът на демократите за президент на САЩ
Барак Обама е кандидатът на демократите за президент на САЩ / cнимкa: БГНЕС

Барак Обама записа името си в историята като първия чернокож кандидат номиниран за американски президент. Той се обърна към своите съграждани „това е нашето време”, призовавайки демократите да го подкрепят, предаде АФП.

„Тази вечер аз мога да се изправя пред вас и да заявя, че ще бъда демократическата номинация за президент на САЩ”, каза Обама. „Тази вечер ние отбелязваме края на историческо пътуване с началото на друго – пътуване, което ще донесе нови по-добри дни за Америка”, обеща Обама, след като американска медия обяви, че той си е осигурил 2118 делегати, които му бяха необходими за спечелване на демократическата номинация. „Америка, това е нашият миг. Това е нашето време. Нашето време да обърнем страницата на политиката от миналото”, заяви сенаторът от Илинойс. „Нашето време да донесем нова енергия и нови идеи за решаване на предизвикателствата, пред които се изправени. Нашето време за намиране на нова посока за страната, която обичаме”, подчерта Обама.

Официално първият чернокож кандидат за президент в историята на Съединените щати ще получи номинацията на партийната конференция на демократите на 28 август - дата, която се смята за символична, защото на нея се навършват точно 45 години от историческата реч на д-р Мартин Лутър Кинг, която започва с думите:"Имам една мечта".

В последния ден от надпреварата новината за спечелване на номинацията от Барак Обама беше почти изместена от медийното внимание от тази за заявеното съгласие на Хилари Клинтън да "бъде втора в бюлетината, ако това би помогнало на Демократическата партия да спечели изборите", изразено в телефонен разговор с конгресмени от Ню Йорк.

Бившата първа дама би привлякла в полза на кандидатурата на Обама за президент своите традиционни гласоподаватели - жените, по-възрастните бели американци, онези с по-ниско образование и доходи, както и избирателите от латиноамерикански произход.