Барак и Мубарак ще разговарят в Египет
Барак и Мубарак ще разговарят в Египет / netinfo

Израелският военен министър Ехуд Барак ще разговаря в Египет с президента на страната Хосни Мубарак. Това ще е първата им среща, след като Барак пое своя пост през юни, предаде Франс прес, като се позова на израелски официален източник.

По време на своето кратко посещение в курорта Шарм ел Шейх на Червено море Барак ще преговаря и с египетския си колега фелдмаршал Мохамед Хюсеин Тантауи и с шефа на разузнаването генерал Омар Сюлейман.

Бившият израелски премиер "има намерението да повдигне отново въпроса за контрабанда на оръжия", доставяни в Ивицата Газа от Синай, съобщи на АФП сътрудник на Ехуд Барак.

Според него израелският министър на отбраната ще обсъди с домакините си и посредничеството на Египет за освобождаване на израелския военнослужещ Гилад Шалит, отвлечен през 2006 г. от палестински бойци на границата със сектора Газа, срещу което Израел може да освободи стотици палестински затворници.

Барак смята да обсъди с египетското ръководство въпроси от стратегически характер и проблеми на сигурността, заяви тези дни в предаване на израелското национално радио Амос Гилад, политически съветник на военния министър. Според него дискусиите няма да засягат евентуалното примирие с ислямисткото движение Хамас, което контролира от юни т. г. Ивицата Газа.

В навечерието на посещението Египет отхвърли остро критиките на израелския министър на външните работи Ципи Ливни, че се справя много лошо с охраната по границата с Ивицата Газа. За израелския външен министър ще е по-добре да се съсредоточи върху мирните преговори с палестинците, вместо да се изказва по въпроси, които не разбира, реагира остро египетското министерство на външните работи в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че е възможно дипломатическата кавга да помрачи предстоящото посещение на Барак.