Барадей критикува преговорите на опозицията с египетския президент
Барадей критикува преговорите на опозицията с египетския президент / Reuters

Преговорите на египетския вицепрезидент Омар Сулейман с египетската опозиция са непрозрачни, заяви Нобеловият лауреат за мир Мохамед ел Барадей в интервю за американска телевизия и се оплака, че не е бил поканен на тях, предадоха Ройтерс и БТА.

Според него преговорите са уредени от същите хора, които са управлявали страната 30 години и не са стъпка към промяна. Процесът е непрозрачен, никой не знае кой с кого разговаря на сегашния етап, каза бившият директор на Международната агенция по атомна енергия за Ен Би Си. Не бях поканен да участвам в диалога, но следя какво става, каза той, но представител на неговата групировка Национална асоциация за промяна се срещна вчера с вицепрезидента Сулейман и определи преговорите като позитивна първа стъпка, припомня агенцията.

Всичко се контролира от военните и това е част от проблема. Има огромна липса на доверие между правителството и демонстрантите. Ако искате наистина да укрепите доверието, трябва да включите и останалата част от народа - цивилните граждани, допълни той. Според него изгонването на Мубарак от Египет се е превърнало в емоционален въпрос, почти в мания за младежта, която е движещата сила на протестите. Разбира се, изобщо няма нужда той да напуска Египет, той е египтянин и има абсолютно право да живее тук, смята опозиционният лидер, който е живял дълги години в чужбина и се върна, след като протестите започнаха.