Банди разграбват магазините в Чили
Банди разграбват магазините в Чили / снимки: Reuters

Мародери продължават да нападат магазините в Чили, докато войници се опитват да поддържат реда в тежко пострадалия от мощното земетресение град Консепсион, съобщи Ройтерс. На места Консепсион прилича на военна зона, в която мародерски банди плячкосват магазини и домове, разказват очевидци. Досега трусът е взел най-малко 723 жертви.

"Мародерите са станали по-организирани", отбеляза кметът на града на Консепсион Жаклин ван Риселберге, която помоли правителството да изпрати още войници в подкрепление. Някои собственици на магазини са се организирали в малки групи и въоръжени с тояги, бранят собствеността си. Набезите в Чили започнаха веднага след силния трус разтърсил латиноамериканската страна на 27 февруари.

Президентът Мишел Бачелет, която осъди "плячкосването и престъпните действия", изпрати 7000 войници и наложи вечерен час, за да възстанови реда. „Правителството изпраща храна и медикаменти в най-критичните точки", съобщи още тя, цитирана от БТА.

Повечето от медните мини, които бяха засегнати от земетресението, бавно възстановиха работата си. Две петролни рафинерии останаха затворени. Най-големият винопрозводител в страната "Конча и Торо", който изнася вино в 131 държави, спря производството, съобщи АП.

Десетки загинаха при катастрофално земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер край бреговете на Чили, едно от най-силните в историята на човечеството. Нанесените материални щети са огромни. Мощното земетресение е усетено на огромна територия, по целия южноамерикански континент. Учените съобщиха, че то е между 700 и 1000 пъти по-силно от това, разрушило столицата на Хаити Порто-о-Пренс през януари и предизвикало смъртта на над 200 000 души.