Бан Ки Мун се надява на обрат с помощта за Мианмар
Бан Ки Мун се надява на обрат с помощта за Мианмар / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви днес, че Мианмар е осъзнала критичното положение на близо 2,4 милиона души, пострадали от циклона Наргис, и че вече може би е настъпил "обрат", предаде АФП.

Военните ръководители на Мианмар "са съгласни, че трябва да се действа спешно", каза Бан Ки Мун при откриването на международната донорска конференция в Янгон, в която участват и хуманитарни организации.

"Надявам се и вярвам, че всяко колебание, което правителството на Мианмар е могло да има в скоро време ще бъде част от миналото", каза Бан Ки Мун, допълвайки: "и се надявам, че това бележи обрат за преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправена страната".

Правителството на генералите в Мианмар ще разгледа възможността да пусне екипи на чуждестранни хуманитарни организации, които да окажат помощ на пострадалите от циклона Наргис, каза днес премиерът на Мианмар Теин Сеин.

"Правителството ми е готово да приеме тези хуманитарни групи, които искат да участват във възстановяването, според нашите приоритети и значението на работата, която трябва да се свърши", каза Теин Сеин при откриването на международната донорска конференция в Янгон.

Военната хунта в Мианмар бе упрекната, че е забавила пристигането на помощи, отказвайки чуждестранни спасителни екипи да поемат разпределянето на пристигащата международна помощ, припомня АФП.