Бан Ки Мун призова света за битка с бедността
Бан Ки Мун призова света за битка с бедността / снимка: БГНЕС, архив

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова всички страни по света да увеличат усилията си за постигане на целта за намаляване на крайната бедност и подобряване на жизнения стандарт до 2015 г.

През 2000 г. страните членки на ООН се обединиха до 2015 г. да бъде реализиран сериозен напредък в осем направления, известни като Цели за развитие на хилядолетието: битка срещу бедността, глада, болестите, неграмотността, разрушаването на околната среда, дискриминацията на жените.

Бан Ки Мун подчерта, че действията в борбата срещу бедността трябва да бъдат ускорени. Трябва да изпълним обещанията, които сме дали, допълни той. Около 870 млн. души по света гладуват, сочат данните на ООН.

Една от целите, които си постави през 2000 г. световната организация, беше до 2015 г. да бъде намален на половина броят на хората на земята, които преживяват с по-малко от един долар на ден. Според зам.-шефа на Световната организация по прехраната Амир Абдула програмите за оказване на помощ, насочени към жените, държат ключа за преодоляване на бедността и глада.