Бан Ки-мун потвърди решимостта си да донесе мир в Дарфур
Бан Ки-мун потвърди решимостта си да донесе мир в Дарфур / netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун бе вчера на еднодневно посещение в Дарфур, предадоха световните агенции.

Бан потвърди на пресконференция решимостта си да донесе мир в западната суданска област, която от четири години е в плен на гражданска война, определяна като най-тежкия хуманитарен конфликт в света. Той заяви, че е останал шокиран от посещението си в бежански лагер в Дарфур, където бе приветстван от хиляди хора, прогонени от домовете им.

Пресконференцията символично се състоя в бъдещата главна квартира на смесените 26-хилядни мироопазващи сили в суданската област на ООН и Африканския съюз. Съветът за сигурност на световната организация гласува за създаването им в края на юли тази година, за да бъде Дарфур най-накрая умиротворен.

Бан Ки-мун съобщи във вторник, че е суданският президент Омар ал Башир го е уверил, че ще сътрудничи напълно за разполагането на хибридните мироопазващи сили в областта.

По данни на ООН конфликтът в Дарфур, избухнал през февруари 2003 г., е взел до момента 200 хиляди жертви и е принудил повече от два милиона да напуснат домовете си. Суданските власти оспорват тези числа и говорят за 9 хиляди убити.

Генералният секретар на ООН приключва днес тридневното си посещение в Судан. В следобедните часове е предвидена нова среща на Бан Ки-мун с Башир, който дълго време се противопоставяше на разполагането на мироопазващи сили на ООН в Дарфур.

След Судан Бан ще посети Чад и Либия, в опит да издейства възможно най-бързото изпращане на "сините каски" в западната суданска област и за стимулиране на мирния процес между правителството в Хартум и бунтовниците.

Френският постоянен представител в ООН Жан-Морис Рипер съобщи, че страната му ще бъде домакин по-късно този месец в Ню Йорк на среща на върха, посветена на мира и сигурността в Африка.

Срещата ще се състои на 25 септември, когато в града се открива годишната сесия на Общото събрание на ООН. Участниците ще обсъдят как световната организация може да действа по-ефективно за преодоляване на политическите и хуманитарните кризи на континента, сред които конфликтът в Дарфур.