Бан Ки-мун отдаде почит на жертвите на клането в Сребреница
Бан Ки-мун отдаде почит на жертвите на клането в Сребреница / cнимкa: Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отдаде почит на хилядите мюсюлмански мъже и момчета, екзекутирани преди 15 години от силите на босненските сърби край Сребреница, предаде ДПА. „Днес почитаме жертвите на най-голямото зверство на европейска почва от основаването на ООН", заяви Бан в централата на организацията в Ню Йорк. „Отдаваме почит на хилядите мъже и момчета, които бяха избити брутално, умишлено и систематично. Заклеваме се, всички заедно, никога повече да не позволяваме да се вършат подобни издевателства, където и да било. Дължим това на душите на загиналите в Сребреница", добави той.

Бан призна, че миналото не може да се промени и отбеляза, че всички, включително ООН, трябва да се поучат от него. „Обединените нации направиха сериозни грешки в оценката си на случващото се в Сребреница, които ще тежат на колективната ни памет и съвест", заяви генералният секретар. „Времето на безнаказаността свърши. Започва времето на отговорността", добави той. „Зараждането на уважение и доверие след конфликт зависи до голяма степен от подвеждането на извършителите под отговорност. Истината трябва да се каже. Правосъдието трябва да се въздаде", каза Бан, цитиран от БТА. „Докато всички, обвинени в геноцид, престъпления срещу човечността и военни престъпления не се изправят пред съд по тези обвинения и докато съдът не се произнесе, нашият поход към справедливост и излекуване на раните няма да приключи", добави Бан.

Силите на босненските сърби избиха около 8000 мъже и момчета няколко дни, след като на 1 юли 1995 г. превзеха град Сребреница, който беше обявен за убежище за мюсюлманите и се намираше под защитата на ООН. Генерал Ратко Младич, който ръководеше пряко клането, все още е на свобода и се предполага, че се укрива в Сърбия, отбелязва ДПА.