Бан Ки-мун: Недопустим е провал в борбата срещу хранителната криза
Бан Ки-мун: Недопустим е провал в борбата срещу хранителната криза / снимка: БГНЕС

"Не можем да си позволим да се провалим" в битката срещу кризата с изхранването, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на в началото на втория ден на дебатите на срещата на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) в Рим.

"Това е битка, която не можем да си позволим да изгубим, защото гладът създава нестабилност и ние трябва да реагираме сега и то всички заедно", подчерта Бан Ки-мун, цитиран от Франс прес и БТА.

Планът за действие спешно трябва да бъде съставен, милиони хора го очакват, допълни генералният секретар на ООН.

Този въпрос засяга всички - и потребители и земеделски работници. Приканвам ръководителите да си тръгнат от Рим с точен ангажимент и да го конкретизират спешно, посочи Бан Ки-мун.

Италианският външен министър Франко Фратини настоя, на срещата на високо равнище на ФАО да бъде създадена банка, която да регулира цените на хранителните продукти, за да бъде ограничена спекулата, предаде Франс прес.

"Става дума за международен механизъм за създаване на стратегически запаси, които да бъдат използвани при спешни случаи, нещо като банка, която би имала ролята на регулатор за цените и би намалила рисковете от спекула", заяви Фратини в обръщението си към участниците в срещата на високо равнище на ФАО.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик призова да бъдат премахнати търговските ограничения върху износа, защото те "подхранват поскъпването и засягат най-бедните слоеве от населението".

Генералният директор на ФАО Жак Диуф обяви днес на форума в Рим, че Ислямската банка за развитие ще предостави 1,5 млрд. долара за програми за подпомагане с храни на най-бедните страни, предаде АФП.