Балканските страни имат напредък в борбата с престъпността
Балканските страни имат напредък в борбата с престъпността / БГНЕС
В доклада на Европейската комисия за България, който ще бъде публикуван през юли, ще бъдат очертани недостатъците в борбата с престъпността в страната. В същия контекст ще бъдат разгледани и проблеми, свързани с парите на европейските данъкоплатци. Това е заявил комисарят по разширяването Оли Рен в дискусия на тема "Престъпност и управление – предизвикателства пред Балканите", организирана от Европейския център за политика в Брюксел във връзка с доклада "Престъпност и отражението й върху Балканите", изготвен от Бюрото на ООН "Наркотици и престъпления".

В борбата с престъпността страните на Балканите определено имат напредък, особено по отношение на разпространението на огнестрелните оръжия и трафика на хора. Намалява също частта на "сивата икономика", укрепват се институциите за борба с престъпността, е посочил Оли Рен.

Страните на Балканите трябва да положат още много усилия, за да настигнат страните от Европейския съюз в тази борба. В същото време трябва да се каже, че организираната престъпност е най-голямата пречка пред страните от Западните Балкани в процеса на интеграция с Европейския съюз, е подчертал еврокомисарят.