Балканският маршрут на мигрантите на практика е затворен
Балканският маршрут на мигрантите на практика е затворен / БГНЕС

Балканският маршрут за бежанци и мигранти от полунощ на практика е затворен, след като Словения започна да прилага нов режим за влизане в Шенгенската зона и престана да пуска мигранти без валидни паспорти и визи, предаде Танюг.

След решението на Словения Сърбия обяви, че ще съгласува с Европейския съюз всички мерки във връзка с мигрантите и ще ги прилага на границите си с Македония и България.

"Предвид новия режим, който въведе членката на Европейския съюз /Словения/, Сърбия не може да позволи да се превърне в сборен център за бежанци, така че ще съгласува всички мерки с ЕС и ще ги прилага реципрочно на южната и източната си граница", съобщи сръбското министерство на вътрешните работи.

Доналд Туск: Дните на нередовна миграция в Европа приключиха

Унгарският външен министър Петер Сиярто приветства "преките действия", които Сърбия и Словения предприемат за засилване на контрола на границите си.

Междувременно хърватският министър на вътрешните работи Влахо Орепич заяви, че Хърватия, която е членка на ЕС, но не и на шенгенската зона, от полунощ прилага нови мерки за влизане в страната на мигрантите и ще пропуска само тези с валидни документи.

Словения ограничава влизането на мигранти, Сърбия готви аналогични мерки

Македония също е затворила "напълно" границата си за нелегални мигранти, след като Словения и Сърбия обявиха нови по-строги ограничения за влизането на мигранти, заяви за Ройтерс полицейски служител, пожелал анонимност. Според македонското вътрешно министерство нито един мигрант не е влязъл от Гърция в Македония вчера.

Словенският премиер Миро Церар потвърди затварянето на балканския маршрут за мигранти веднага след срещата на върха Турция -ЕС в понеделник, съобщи агенция Хина.

Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС от юли

"Срещата изпрати много ясно послание на всички трафиканти на бежанци и нелегални мигранти - балканският маршрут вече не съществува", каза Церар. Той съобщи също, че Словения ще махне телената ограда на границата с Хърватия само ако и Хърватия засили контрола на границите си и направи невъзможно преминаването на нелегални мигранти, съобщи регионалната телевизия Ен1.

На срещата на върха лидерите на Европейския съюз постигната принципно споразумение с Турция за бежанската криза, но окончателното решение бе отложено за следваща среща, насрочена на 17 март, за да могат страните членки да разгледат новите искания, предявени от Турция.

Източник: БТА