И тази седмица Балканите остават в плен на горещото време. 

Предупреждение за високи температури на Републиканския хидрометеорологичен институт е в сила в Сърбия до 19 юли, съобщи Танюг.

През дневния ден в цялата страна е в сила червен код, който означава много опасно време. По данни на Републиканския хидрометеорологичен институт в 5 часа тази сутрин най-високата температура е била в Белград, където са измерени 25 градуса по Целзий, следван от Палич и Нови Сад с 23 градуса. Най-студено е в Копаоник, където температурата е 13 градуса и Сиеница с 14 градуса по Целзий.

Според прогнозата на Републиканския хидрометеорологичен институт до сряда в Сърбия ще бъде много топло с максимални температури над 35 градуса по Целзий,  на някои места до 40 градуса. Тропически нощи се очакват в големите градове, тъй като температурите няма да падат под 20 градуса. В Белград също ще бъде много топло до сряда, с максимални температури от 36 до 39 градуса по Целзий.  

iStock


Сръбската телевизия РТС отбелязва, че през първите три дни на тази седмица ще бъде много горещо, а най-горещо ще бъде днес - до 40 градуса. 

На извънредно заседание тази вечер правителството на Република Северна Македония удължи до 25 юли мерките, предприети заради високите температури в последните дни.  

Според Хидрометеорологичната администрация оранжевият код за цялата страна се очаква да остане в сила през следващите 10 дни, поради което продължава действието на мерките, според които бременните жени и хората над 60 години, да бъдат освободени от трудови задължения, в детските градини да не се упражнява физическа активност и да не се извеждат деца на открито в периода от 11:00 до 17:00 часа.

Звената на местното самоуправление, Червеният кръст и Спешна медицина са задължени да оказват помощ на самотни, стари, немощни и бездомни лица, а работодателите да организират работното време така, че работещите да бъдат предпазени от пряко излагане на слънце, като се избягва престоят на открито, особено в периода от 11:00 до 17:00 часа.

В последните дни температурите в Северна Македония са изключително високи, а през цялата следваща седмица се очакват температури над 38 градуса. 

iStock

Министерството на гражданската защита в Гърция предупреди за значителен риск от горски пожари, съобщава в. „Катимерини“.

Въпреки очакваното намаляване на температурите с 2 до 4 градуса до сряда, опасността от възникване на горски пожари остава висока заради очакваните силни ветрове в Егейско море, достигащи седма степен по скалата на Бофорт, посочва вестникът.

В повишен риск от горски пожари са районите на Атика, Централна Гърция, Пелопонес, южната и северната част на Егейско море и остров Крит.

От четвъртък се очаква да започне нова гореща вълна, която да покачи температурите до 43 градуса по Целзий, информира още „Катимерини“.

Жълт и оранжев код за горещо време е в сила за 22 окръга на Румъния. На много места в страната температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий, а индексът на топлинен комфорт - критичния праг от 80 единици.

В Букурещ около 14 ч. термометрите показваха 43 градуса на слънце, установи проверка на БТА. Жителите и гостите на румънската столица потърсиха прохлада около градските фонтани на площад “Унири”, а някои от тях за малко не отнесоха и глоби, след като се опитаха да се разхладят във водата.
БТА