Джо Байдън
Джо Байдън / БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън използва първата си реч пред Общото събрание на ООН, за да обяви, че светът е достигнал "преломна точка в историята" и че трябва да се предприемат бързи съвместни действия за справяне с проблемите, свързани с COVID-19, климатичните промени и нарушенията на човешките права, предаде Асошиейтед прес.
САЩ "не се стремят към нова Студена война", подчерта още Байдън на фона на нарастващото напрежение с Пекин.

Без да споменава Китай директно, Байдън призна, че има опасения от нарастващото напрежение между двете страни.

"Ние не се стремим към нова Студена война, или към свят, разделен на ясни блокове", подчерта американският президент.

Байдън отбеляза, че решението му да сложи край на войната в Афганистан миналия месец е дало възможност неговата администрация да пренасочи вниманието на САЩ към интензивна дипломация предвид многото кризи по света. Вашингтон ще използва помощта си за развитие, за да инвестира в нови начини да помогне на хората по света", заяви Байдън, като подчерта, че се води от убеждението си, че "за да постигнем исканото от нашия народ, трябва да се ангажираме тясно с останалата част на света".

Президентът на САЩ обеща да обяви скоро нови ангажименти за подпомагане на ваксинацията в по-слабо развитите страни, отбелязва Франс прес.

Байдън изрази пълна подкрепа на ролята и амбициите на ООН в един труден исторически момент. Преди срещата си с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, той се върна към мотото си "Америка се завръща".

Американският президент каза също, че подкрепя концепцията за две държави за решаване на израелско-палестинския конфликт. Това е най-добрият начин "да се гарантира бъдещето на Израел като демократична еврейска държава, която живее в мир редом с жизнеспособна, суверенна и демократична палестинска държава", подчерта Байдън. В момента "сме далеч от постигането на тази цел", призна обаче той.

Вашингтон ще се върне изцяло към ядреното споразумение с Иран, ако Техеран направи същото, добави Байдън, като наред с това изтъкна, че САЩ остават твърдо решени да попречат на Иран да се снабди с ядрени оръжия.
БТА