Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Джо Байдън, бившият американски вицепрезидент, който ще се изправи в битката за президентския пост срещу Доналд Тръмп на изборите през ноември, обеща да се бори и срещу расизма и за реформи на полицията след смъртта на цветнокожия Джордж Флойд по времена полицейски арест в Минеаполис, предаде ДПА.

В статия във вeстник "Лос Анджелис таймс" Байдън говори за отдавна необходими, конкретни политики за промяна на системния расизъм.

Байдън печели първичните избори за президент в 7 щата


"Ако бъда избран за президент, се ангажирам да създам комисия за контрол на националната полиция до 100 дни от встъпването ми в длъжност", обеща Байдън.
Той допълни, че е нужно всеки полицейски департамент в страната да направи всеобщ преглед на начина, по който наема нови служители, на тяхното обучение и на техните практики за деескалация, като федералното правителство ще осигури средствата и ресурсите за извършването на реформите.

"Но ние не можем да чакаме едно ново ръководство да направи реформите", каза той и призова Конгреса да предприеме незабавно действия, за да бъде обявена за незаконна техниката на задържане, при която има задушаване, да се спре трансферът на военни оръжия на местната полиция и да се подобри контролът и отчетността, а също и да се създаде стандартен модел относно използването на сила от полицаите.

Байдън разкритикува Тръмп за безредиците

"Нуждаем се от справедливост и от действителна реформа на полицията, за да се уверим, че това повече никога няма да се повтори. Обещах на семейството на Джордж Флойд, че той няма да е просто поредният хаштаг", заяви Байдън.
БТА