Тръмп и Джо Байдън
Тръмп и Джо Байдън / БГНЕС
Кандидатът за демократичен президент Джо Байдън нарече действащия републикански държавен глава Доналд Тръмп "първият расист, който е избран за президент".

По време на онлайн конференция с избиратели, Байдън беше попитан как се отнася към това, че Тръмп нарича коронавируса „китайски вирус“ или „ухански вирус“. В отговор политикът заяви, че президентът "сее расизъм".
 

„Начинът, по който се отнася към хората въз основа на техния цвят на кожата, техния национален произход, откъде идват, е абсолютно отвратителен“, каза Байдън.

"Никой републикански президент не е правил това. Нито един президент-демократ. Ние имахме расисти, те съществуваха. Опитаха се да бъдат избрани за президент (на САЩ). Той беше първият, който направи това", добави Байдън.
 

В отговор на изявлението на Байдън редица потребители на социални медии припомниха, че няколко американски президенти, включително първият - Джордж Вашингтон, са били робовладелци, а 28-ият президент на демократите Удроу Уилсън (1913-21) се застъпва за сегрегация, заради която името му през юни е премахнато от названието на училището в Принстънския университет.

По-рано Тръмп и членовете на неговата администрация многократно отрекоха обвиненията в расизъм, а името „китайски вирус“, като и „ухански“ беше обяснено с региона на произход.

Тръмп беше обвинен в расизъм по време на последната си предизборна кампания през 2015-16.

Дебатът за необходимостта от борба с расизма в САЩ сериозно ескалира след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд от ръцете на полицията в Минеаполис в края на май. След това в цялата страна се проведоха масови протести, превърнали се в безредици, които на някои места продължават и до днес. /БГНЕС и РИА Новости
 
БГНЕС