/ БГНЕС
"Животът на планетата е заложен на карта в кризата с климат", заяви американският президент Джо Байдън на конференцията COP27 и увери, че Съединените щати са на път да намалят въглеродните емисии.

"Климатичната криза е свързана със сигурността на човечеството, с икономическата сигурност, екологичната сигурност, националната сигурност и самия живот на планетата", каза той пред аудиторията на конференцията в Египет.

Байдън заяви, че Съединените щати са "на път" да изпълнят ангажимента си за намаляване на емисиите с 50-52% под нивата от 2005 г. до 2030 г.

"Съединените щати ще изпълнят целите си за емисиите", каза той, като изложи основните законодателни актове, приети по време на неговото управление като президент, включително най-големите досега държавни инвестиции на САЩ в чиста енергия.

Байдън, който прекара само няколко часа в курорта Шарм ел-Шейх, преди да отпътува за срещите на върха на АСЕАН и Г-20 в Азия, призова другите държави да направят повече за намаляване на въглеродните емисии с надеждата да се овладее глобалното затопляне.

"Всяка държава трябва да се активизира. На тази среща трябва да подновим и повишим амбициите си в областта на климата", каза той в речта си, която продължи около 22 минути и беше прекъсната за кратко от неидентифицирани хора в тълпата, които издаваха викове.

"Това е дълг и отговорност на глобалното лидерство. Държавите, които са в състояние да помогнат, трябва да подкрепят развиващите се страни, за да могат те да вземат решителни мерки за климата - да улеснят енергийния си преход, да изградят път към просперитет, съвместим с нашия климатичен императив."

Като отправи остра критика към сътресенията, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, Байдън заяви, че конфликтът е дал нов тласък на продължаващия стремеж за замяна на петрола и газа с възобновяеми източници. Като основен износител на енергия, Москва от години има силен икономически контрол върху енергийно бедната Западна Европа.

"Войната на Русия само засилва неотложността на необходимостта светът да се откаже от зависимостта си от изкопаемите горива", каза Байдън.
БГНЕС