/ БТА
Президентът на САЩ Джо Байдън е включил президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин сред поканените на първата голяма климатична конференция, организирана от неговата администрация, съобщиха световните агенции.

Байдън заяви пред репортери, че още не е говорил с Путин и Си за форума, "но те знаят, че са поканени". Вашингтон се надява чрез тази проява, която се очаква да се проведе във виртуален формат заради пандемията, да помогне за оформянето, ускоряването и задълбочаването на глобалните усилия за намаляване на вредните за климата въглеродни емисии.

Байдън потвърди ангажимента си за „ревитализиране“ на отношенията САЩ-ЕС (ВИДЕО)

Новият президент се стреми да възстанови свикания от САЩ форум на водещите световни икономики по въпросите за климата, който бе използван от предшествениците му Джордж. У. Буш и Барак Обама, но пренебрегван от Доналд Тръмп. Разпратени са около 40 покани за форума, предвиден да се състои на 22 и 23 април.

С тази инициатива Байдън изпълнява свое предизборно обещание, а неговата администрация предстои да обяви целите си за рязко орязване не емисиите от въглища, природен газ и петрол, отбеляза Асошиейтед прес.
БТА