Джо Байдън
Джо Байдън / БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е било "грешка" да използва термина "на прицел" по отношение на кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп,  предаде Асошиейтед прес.

Но президентът заявиу, че реториката на опонента му е по-подстрекателна, като същевременно предупреди, че Тръмп продължава да бъде заплаха за демократичните институции. 

Доналд Тръмп обяви Джей Ди Ванс за свой кандидат за вицепрезидент

Тези забележки на Байдън бяха направени по време на частен разговор с донори миналата седмица, когато президентът се опитваше да гарантира подкрепа за застрашената си кандидатура сред ключови партийни избиратели, припомня АП. По време на този разговор Байдън заяви, че е "приключил" с говоренето за слабото си представяне на дебатите и че е "време да поставим Тръмп на прицел", като заяви, че Тръмп е получил твърде малко внимание за своите позиции, реторика и липса на кампания. 

Настоявайки, че "на програмата на Тръмп беше обърнато много малко внимание ", Байдън заяви пред водещия от Ен Би Си Лестър Холт, че макар и да признава "грешката си", той все пак "не е човекът, който още в първия ден казва, че иска да бъде диктатор" и че иска фокусът да бъде върху това, което Тръмп казва.

"Тръмп, а не Байдън, е този, който се занимава с подобна реторика",  каза Байдън, визирайки предишни коментари на Тръмп за "кървава баня", ако републиканецът загуби от Байдън през ноември.

Сайтът на Тръмп качи снимката с окървавеното му лице, за да набира средства за кампанията му


"Вижте, как можете да говорите за заплахата за демокрацията, която е реална, когато един президент казва неща, каквито казва той?", каза  Байдън. "Нима просто не казвате нищо, защото това може да подбуди някого?".

Интервюто се случи в същия ден, в който екипът му за преизбиране се подготвяше да възобнови с пълна сила кампанията след покушението срещу Тръмп, особено след като кандидатът на Републиканската партия обяви сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой кандидат за вицепрезидент - което отприщи лавина от критики от страна на кампанията на Байдън и други демократи относно политическите позиции на младия сенатор, отбелязва АП.

"Той е клонинг на Тръмп по въпросите", заяви Байдън пред репортери във военновъздушната база "Андрюс" малко преди да отпътува за Невада за поредица от речи и предизборни събития. "Не виждам никаква разлика." 

Байдън след стрелбата по Тръмп: Не можем да позволим това насилие да се превърне в норма

След като Ванс беше избран за вицепрезидент на Тръмп, кампанията на Байдън изпрати покана за набиране на средства, подписана от президента, а екипът му направи гневно изявление, в което се казва, че е избрал младия сенатор, защото "той ще даде възможност на Тръмп и неговата екстремна програма "Да направим Америка отново велика". 

АП съощава, че вицепрезидентката Камала Харис се е обадила на Ванс, за да го поздрави, и му е оставила съобщение на гласовата поща.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА