Авторът на Ентропа искал да види дали Европа може да се надсмива над себе си
Авторът на Ентропа искал да види дали Европа може да се надсмива над себе си / снимкa: БГНЕС

Изложбата "Ентропа", която трябваше да бъде изготвена от творци от 27-те държави на ЕС, но се оказа дело на един единствен чешки автор, предизвика редица коментари в чуждестранния печат.

Арт инсталацията беше определена като обидна от редица страни, пише британският в. "Дейли телеграф". Особено България не успя да види забавната страна на това да бъде представена като клекало и реагира с остри дипломатически протести. Други държави също не бяха поласкани. Великобритания е представена като празно пространство, заради британския евроскептицизъм, а Германия е мрежа от магистрали, която подозрително напомня свастика.

Защо никой не е осъзнал веднага, че има нещо адски странно в новото произведение на изкуството в Брюксел, пита американският в. "Ню Йорк таймс". Огромната мозайка трябваше да символизира величието на обединена Европа, като отразява по нещо специфично за всяка страна. Чехите обаче направиха фаталната грешка да наемат твореца Давид Черни, който е известен с провокативните си и спорни творби.

"Ню Йорк таймс" припомня, че България извика чешкия посланик в София, за да му представи официална протестна нота. Междувременно постоянният представител на България в ЕС заяви, че изложбата е нелепа и срамна. Според него това е унижение за българския народ и обида срещу националното достойнство. Авторът Черни коментира случилото се на своя сайт: "Знаехме, че истината ще излезе наяве. Преди това искахме да видим дали Европа може да се надсмива над себе си".