Австрия конфискува родния дом на Хитлер (СНИМКИ)
Австрия конфискува родния дом на Хитлер (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Австрийският парламент отчужди със закон родната къща на Хитлер, осигурявайки възможност за коренно архитектурно преустройство и дори унищожаване на сградата, редовно привличаща неонацисти, предаде Франс прес.

Австрия конфискува родния дом на Хитлер (СНИМКИ)
netinfo

Приет почти единодушно, актът цели да сложи край на отдавнашните разногласия между държавата и собствениците на къщата от 17-и век, намираща се в центъра на Браунау ам Ин, на границата с Германия.

Австрия конфискува родния дом на Хитлер (СНИМКИ)
netinfo

Наета от държавата още през 1972 г., за да се контролира използването й, жълтата сграда, където през 1889 г. е роден бъдещият диктатор, дълго време бе център за подпомагане на инвалиди - категория жители, ощетявани по време на нацисткия режим.

Трябва ли ни къщата на Хитлер?

От 2011 г. насам обаче собствениците забраняваха сградата да се използва. Пустееща оттогава, тя често привлича хора, изпитващи носталгия по Третия райх. Виена предстои да реши по-нататъшната съдба на комплекса.

Разрушават родната къща на Хитлер

През октомври вътрешният министър Волфганг Соботка обяви в тази връзка конкурс за архитектурни проекти. Същевременно сподели мнението си като частно лице, че къщата, макар и регистрирана като забележителност, трябва да бъде разрушена. Този вариант обаче не среща единодушна подкрепа, отбелязва АФП.

Австрия конфискува родния дом на Хитлер (СНИМКИ)
netinfo

При всяко положение предстои "външната форма" на сградата да бъде променена до "неузнаваемост" и там да се настани административна или социална служба.

Източник: БТА