Австрия и Унгария символично премахнаха граничните постове
Австрия и Унгария символично премахнаха граничните постове / снимка: BGNES

Австрия и Унгария символично премахнаха днес граничните пропускателни постове часове преди официалното разширяване на Шенгенското пространство за свободно придвижване, което ще влезе в сила в полунощ, предаде ДПА.

На съвместна церемония на КПП "Санкт Маргаретен" на австрийска територия, еврокомисарят по данъчните въпроси и митническия съюз Ласло Ковач и вътрешните министри на Австрия Гюнтер Платер и Унгария Алберт Такач отстраниха бариерата от австрийската страна на границата, после полицаи от двете държави символично вдигнаха граничната бариера от унгарската страна.

Присъединяването на Унгария към Шенгенското пространство бележи "голяма стъпка към европейската интеграция," каза Ковач, цитиран от Австрийската телеграфна агенция. Той увери австрийците, че след полунощ те ще продължат да бъдат в безопасност, както и досега.

Мнозинството от гражданите на Австрия са скептични по отношение на отменянето на граничните проверки по източната си граница. Те се опасяват от поток от криминални банди, които да застрашат сигурността в страната. Австрия продължава да поддържа на границата полицейски и военни части, за да осъществява контрол в граничните райони, отбелязва ДПА.

Австрийският вътрешен министър подчерта, че с премахването на границите разделението на европейския континент най-сетне е приключило.

Бившите външни министри на двете страни, заемали тези постове през 1989 г., когато падна Желязната завеса - австрийският Алоис Мок и унгарският Дюла Хорн - също присъстваха на церемонията. През 1989 г. двамата политици прерязаха огражденията от бодлива тел, физически разделящи Изтока и Запада, припомня ДПА.