Австрийският популистки лидер Йорг Хайдер загина в катастрофа
Австрийският популистки лидер Йорг Хайдер загина в катастрофа / БГНЕС

Лидерът на популисткия десен Съюз за бъдещето на Австрия и губернатор на австрийската провинция Каринтия Йорг Хайдер е загинал при автомобилна катастрофа, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на полицията. Според първоначални данни 58-годишният Хайдер е карал служебния си автомобил. Бил е сам в колата, която по неизяснени причини е излязла от пътя и се е преобърнала. Злополуката е станала в столицата на Каринтия Клагенфурт.

Хайдер е бил тежко ранен в главата и гръдния кош и е починал малко по-късно от раните си, съобщава австрийската агенция АПА, позовавайки се на говорител на полицията в Клагенфурт.

Политическата дейност на Хайдер предизвикваше противоречиви оценки в Австрия и в чужбина. Той беше против имиграцията, но за членството на Турция в ЕС. След Втората световна война родителите на Хайдер са разследвани заради членството си в нацистката партия, но не са уличени в престъпления. През 1986 г. Хайдер става лидер на дясната Австрийска партия на свободата и има репутацията на политик с радикални възгледи.

През 1991 г. е принуден да подаде оставка като губернатор на Каринтия заради изказване, в което положително оценява социалната политика на нацистка Германия. През 1999 и 2004 г. е преизбран за губернатор на Каринтия. През 1999 г. под неговото ръководство Австрийската партия на свободата печели голям успех на парламентарните избори, заемайки второ място. През 2000 година влиза в коалиционно правителство с консервативната Австрийска народна партия. Заради крайнодесните възгледи на Хайдер и острите му изказвания, възприемани като антисемитски и неонацистки, страните от ЕС ограничават контактите си с австрийското правителство, въпреки че Хайдер подава оставка като лидер на партията. 

През 2005 г. той създава нова дясна партия - Съюз за бъдещето на Австрия. На парламентарните избори в края на септември тази година тя отбеляза сериозен успех, заемайки четвърто място с над 10 процента от гласовете.

Смъртта на десния австрийски политик Йорг Хайдер развълнува австрийските политици. Стефан Петцнер, заместник-председател и говорител на създадената от Хайдер партия Съюз за бъдещето на Австрия, реагира с думите: "За нас това е като краят на света", предаде ДПА.

Президентът Хайнц Фишер каза, че е потресен от новината за смъртта на Хайдер. Той го нарече "много талантлив политик", който е пораждал и ентусиазъм, и критика. На парламентарните избори в края на септември сравнително младата популистка партия на Хайдер получи подкрепата на 11 процента от избирателите, почти двойно повече от подкрепата, която имаше на предишните избори през 2006 г.

В последното си интервю, излязло в регионалния вестник "Клайне цайтунг", Хайдер казва, че вече няма амбиции да ръководи Австрия. "Променихме много неща в Каринтия и ще продължим да вършим това и в Австрия. Но няма защо да съм канцлер, за да го правя", казва той.