Австрийският канцлер Кристиян Керн
Австрийският канцлер Кристиян Керн / БГНЕС, архив
Австрийският канцлер стана доставчик на пица за ден в опит да увеличи популярността си. Инициативата бе запечатана на видео, публикувано тази седмица. Влизането на Кристиан Керн в ролята на служител на пицария предизвика противоречиви реакции.

Проектът е дело на Социалдемократическата партия на Австрия, която Керн ръководи, и се реализира преди Деня на труда - 1 май. Според служители на формацията целта е да се покаже подкрепа за средната каса от страна на властта.
 
Видеото показва как австрийският канцлер Кристиан Керн звъни по домовете, изненадва хората с пица и ги разпитва за проблемите им. Ръководителят на австрийското правителство обяснява, че иска да знае какво очакват гражданите от политиците.
 
Видеото вече има над половин милион гледания в социалните мрежи и предизвика противоречиви реакции. Там се появиха и обвинения, че първият клиент на Керн в новото му амплоа е функционер в лявоцентристката партия на канцлера. Представител на политическата формация обаче заяви, че никой от хората, на които канцлерът е доставил пица, не е знаел за идването му.
 

Според коалиционния партньор на Керн - дясноцентристката Народна партия, изненадващите визити на канцлера с италианския специалитет в ръце са скалъпени.