/ iStock/Getty Images
Австрийски офицер от резерва, шпионирал страната си в полза на Русия от 1993 г. насам, бе осъден на 3 г. затвор за издаване на военна тайна, обяви пресаташето на съда в Залцбург Петер Еггер. Името на 71-годишния мъж не бе разкрито. Той бе признат за виновен за „работа за разузнаване не в полза на Австрия“ и бе освободен, тъй като престоят му в предварителния арест бе зачетен като излежаване на присъдата.

Един от изгонените руски дипломати внедрявал разузнавачи под фалшива самоличност?

Шпионинът влязъл в контакт с военното разузнаване на руснаците при свое посещение през 1987 г. в разпадналия се впоследствие Съветски съюз. След съответната обработка от 1993 г. той започнал надлежно да предава като руска къртица секретна информация за австрийската армия, за военните й системи, оборудването и поставените задачи. За това му платили стотици хиляди евро, информира Интерфакс.

Още двама руски дипломати са извършвали шпионска дейност у нас

Дори след като излязъл в резерв, австриецът продължил да донася на руското военно разузнаване. Белезниците щракнали около китките му на 10 ноември 2018 г. През юли миналата година полицията в Залцбург арестува руски гражданин с обвинение, че е агент на ГРУ и свръзка на австрийския шпионин.