Австрийците са се настроили срещу консервативната Австрийска народна партия (АНП) - старши партньор в коалиционното правителство, след като партийният лидер Себастиан Курц подаде оставка от канцлерския пост заради твърдения за корупция, показват резултати от допитване, цитирано от Ройтерс.

Себастиан Курц обяви, че подава оставка

Подкрепата за консервативната АНП се е сринала от 34 на 26 процента след скандала, според проучване на общественото мнение, публикувано от в. "Курир".
Резултатите дават на партията, която излъчи бившия външен министър Александър Шаленберг за нов канцлер, минимална преднина пред опозиционната Австрийска социалдемократическа партия (АСДП), която събира 24 на сто, пише "Курир".

35-годишният Курц подаде оставка под натиска на младшия партньор в управлението - "Зелените", след като прокуратурата започна разследване срещу него по подозрение в даване на подкупи, корупция и злоупотреба с доверие. Той отрича да е извършил нарушения.

Курц остава лидер на АНП и сега стана и председател на парламентарната група, което накара опозицията да заяви, че той още упражнява власт зад кулисите.
Около 71 на сто от анкетираните в допитването за "Курир" смятат, че оставката му като канцлер е оправдана, а едва 22 на сто са на обратното мнение.

Новият канцлер на Австрия положи клетва (ВИДЕО)

Прокурори от звеното за борба с корупцията съобщиха, че подозират, че служители във финансовото ведомство са използвали държавни средства, за да плащат за манипулирани допитвания и благосклонно отразяване на дейността на Курц, чиито публикации в австрийски вестник започнали през от 2016 г., когато той се борел да стане партиен лидер.