Австрия ще забрани TikTok на служебните телефони на федералните служители, присъединявайки се към нарастващия списък на западните държави, които ограничават платформата на китайската социална мрежа поради съображения за сигурност.

Решението е взето след съвет от австрийските разузнавателни служби и няколко експерти от министерството.
Подобни мерки наскоро бяха предприети от Съединените щати, Великобритания, Австралия, Франция, Нидерландия и Европейската комисия.

"Федералното правителство реши да забрани частното използване и инсталирането на TikTok на служебните устройства на федералните служители", се казва в изявление на австрийското вътрешно министерство, изпратено до АФП.

"Премахването на приложението има за цел да елиминира в максимална степен потенциалния достъп до правителствена информация", добави министерството, без да уточнява кога мярката ще влезе в сила.

Частните устройства няма да бъдат засегнати.

TikTok, който може да се похвали с повече от един милиард глобални потребители, е изключително популярен в световен мащаб за споделяне на кратки видеоклипове.

Загрижеността за сигурността на TikTok е подкрепена от китайски закон от 2017 г., който изисква от местните фирми да предават лични данни на държавата, ако те са от значение за националната сигурност.

Но Пекин отрича тези реформи да представляват заплаха за обикновените потребители.
БГНЕС