Канцлерът на Австрия - Себастиан Курц
Канцлерът на Австрия - Себастиан Курц / БТА
Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви на пресконференция, че ограниченията срещу разпространението на COVID-19 ще бъдат валидни до 19 май, когато заведенията за
хранене, туристическите фирми и културните институции ще отворят врати за своите гости. Два дена преди това, на 17 май, училищата ще започнат присъствени занятия. Мерките ще бъдат съпътствани с концепции, гарантиращи сигурността, предава БТА.

"Светлината в края на тунела е близо", заяви Курц, но всички трябва да бъдат внимателни. Нормалността ще бъде възстановена благодарение на масовата имунизация. Канцлерът подчерта, че стъпките по вдигане на ограничителните мерки ще са много внимателни от гледна точка на сигурността. Така например до заведенията, хотелите или театрите, кината и спортните съоръжения след 19 май ще имат достъп само онези, които притежават "зелен паспорт": хората трябва или да са имунизирани, или да са тествани, или да са преболедували COVID-19.

Навсякъде регистрацията и маските тип ФФП2 ще са задължителни. Всяка фирма трябва да разработи концепция за предотвратяване на КОВИД и да посочи името на служителя, натоварен с отговорността за спазване на концепцията. Работното време за всички обекти ще е до 22 ч.

В заведенията на закрито ще е разрешено на маса да седят максимум четирима възрастни плюс деца, на открито - максимум десет възрастни плюс деца. Консумацията ще е разрешена само за посетители, седнали на маса. Работещите в заведенията ще са задължени да носят маска от тип ФФП2, ако са тествани е достатъчна и маска от друг тип.
В салоните за културни мероприятия ще е задължително спазването на дистанция от два метра между отделните посетители, дошли самостоятелно или в група от няколко души, което означава, че помежду отделните групи се оставя по едно празно място още при резервиране, респективно при купуване на билетите.

Максималният брой посетители на мероприятията на открито ще е 3000 души, и 1500 души за мероприятията на закрито. Мероприятията с определен брой места за сядане ще могат да се провеждат с максимум 50 процента зрители.

Организирането на мероприятия /например конгреси/ трябва да бъде съобщавано на властите, ако участниците са повече от 11, а когато участниците са повече от 51 души, ще е необходимо специално разрешение от здравните власти.

Австрийският министър на здравеопазването се оттегля от поста

Спортните клубове на закрито /например фитнесклубовете/ трябва да предоставят по 20 квадратни метра за всеки посетител. Това се отнася и за басейните на закрито. Спортът се упражнява без маски.

Развитието на пандемията след тези мерки ще бъде наблюдавано и ако тенденцията към намаляване на новозаразените се запазени, през юни ще последват нови мерки на разхлабване.

Предвидено е разхлабването на мерките да се отнася за цялата страна, но е допустимо някои от провинциите да не спазват точно графика на облекчаването на рестрикциите. Виенският кмет Михаел Лудвиг обяви на отделна пресконференция, че въпросът дали ще бъдат спазени точно назованите дати все още остава отворен и намекна, че във Виена строгите мерки може да останат валидни по-дълго време.

Особено проблематичен може да се окаже Тирол, където най-разпространен е южноафриканският щам, но според кризисния щаб на провинцията, броят на пациентите в интензивните отделения там остава стабилен.
БТА