Австралия въведе нови тестове за получаване на гражданство
Австралия въведе нови тестове за получаване на гражданство / netinfo

Австралия въведе нови тестове за получаване на гражданство, които изискват от кандидатите да отговарят на въпроси за историята и културата на страната, съобщи Ройтерс.

Кандидатите за гражданство ще трябва да отговорят правилно на поне 12 от общо 20-те въпроса с няколко възможни отговора, но могат да се явяват неограничен брой пъти на теста. Министър-председателят Джон Хауард заяви, че тестовете са необходими, за да се гарантира, че новите австралийци споделят националните ценности като равенството, предаността, приятелството, свободата на словото и религията и демокрацията.

Тестовете, които са като в Канада, САЩ и Великобритания, станаха обект на критики от защитници на човешките права, които твърдят, че чрез тях се дискриминират имигрантите, чийто майчин език не е английският. "Новият режим ще облагодателства онези, които имат най-малък интерес да получат австралийско гражданство, и ще постави в неизгодно положение най-заинтересованите", заяви говорител на Австралийския съвет за бежанците - съюз на неправителствени организации, работещи в сферата на имиграцията.

Министърът на гражданството и имиграцията Кевин Андрюс заяви, че тестовете ще покриват голям брой теми, като отбеляза, че кандидатите трябва да са запознати с ценностите и начина на живот в Австралия. Те ще бъдат питани, например, кога е създадена австралийската федерация, когато е националният празник или колко е населението.

Новите тестове, както и законите, приети по-рано тази година, които задължават имигрантите да са постоянно пребиваващи в страната четири години вместо две, за да получат гражданство, са част от кампания за поощряване на "австралийските ценности" и интеграция след расовите размирици в южните предградия на Сидни в края на 2005 г., съобщава ДПА. Около една четвърт от 21-милионното население на страната е родено извън нейните предели.