Австралийският премиер ще живее седмица при аборигените
Австралийският премиер ще живее седмица при аборигените / снимки: Guliver/Getty Images

Премиерът на Австралия Тони Абът започна днес първия ден от пребиваването си сред аборигенски общности, с които ще прекара една седмица в северната част на страната, предаде АФП.

Той се надява пътуването да му помогне да се запознае по-добре с истинските проблеми на туземците в Австралия. Сам признава, че „една седмица от 52 с проблемите на коренното население не е прекалено много, като се има предвид, че тази част от австралийското население е пренебрегвана през последните столетия.

Аборигените най-накрая трябва да получат вниманието, което заслужават; намерението ми е да получат цялото ми внимание и това на правителството през следващата седмица”, посочи Абът.

Преди да дойде на власт през септември 2013 г., Тони Абът обеща, че ще е „премиерът по аборигенските дела” и ще ръководи страната една седмица в годината от изолирано място на аборигенската общност.

Австралийският премиер ще живее седмица при аборигените
netinfo

Аборигените живеят в Австралия от повече от 40 000 години и са най-бедното и най-маргинализираното население на страната. При идването на европейските заселници в Австралия през 1788 г. аборигените са били около един милион. Днес те са едва 470 000 от 23-те милиона жители на държавата-континент и са най-неоправданите й граждани.

Източник: БГНЕС